Poradna Therm-a-Rest NeoAir Trekker

Autor: | Vloženo: 21.12.2012 000 23:36 | Témata: Poradna Therm-a-Rest NeoAir Trekker

Váha a tepelný koeficient

dobrý den...vydrží karimatka i váhu 130 kg chlapa?a jak je to s tep. koeficientem?co znamená ta 2ka?znám kaeimatky co maj 5ku.díky

  • 22. prosince 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    nosnost karimatky zavisí na odolnosti ventilu a spojích materiálů - z fyzikálního principu - dojde k zatížená vzduchové komory - v této komoře vzroste tlak - při rovnoměrném rozložení hmotnosti po ploše karimatky se výrazně nepřiblížíte k zemi - ale karimatka pro Vás bude tvrdší. Bez obav tedy tuto karimatku kupte - mám ji osobně a spali na ní i kamarádi přibližně Vaší hmotnosti. Ovšem co považuju za malý nedostatek (nebo spíše subjektivní pocit) je, že při tloušťce 6,3cm poměrně malá šířka 51cm - jde o to, že spíte vysoko nad terénem (bráno z pohledu klasických karimatek) a karimatka je resp. se jeví poměrně úzká, a dále pak nutnost foukání (pro příští sezónu je v nabídce bateriové kapesní fukátko - což výrazně urychlí nafouknutí). Taktéž bude nový model NeoAir Camper ve třech verzích R, L, XL (velikosti) s tepelným odporem R 2,2.

    Tepelný odpor R=2 odpovídá izolaci cca. 8cm polystyrenu - tato karimatka je určena pro 3-sezónní použití - díky sytému dvojtých trojůhelníkových komor nedochází k přímé cirkulaci (ochlazování) chladného vzduchu od země s tělem spáče.

    Rozkreslení komor viz detaily foto.
    http://www.e-outdoor.cz...

    Karimatku máme skladem.

    Za E-outdoor.cz
    Stoupa

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • Český obchoďák

    Český obchoďák

    22. prosince 2012

    Dobrý den,
    výrobce Cascade Design nikde neuvádí max. "nosnost" karimatky ani doporučenou max. váhu nocležníka. Každopádně je jasné, že čím těžší člověk si na karimatku lehne, tím nižší pro něj bude tepelný komfort při spaní, jelikož více stlačí karimatku k zemi, kde bude potom malá vzduchová mezera, která bude nedostatečně izolovat. Tepelný koeficient je vypočítáván pro průměrného dospělého člověka. Tento typ je základním modelem řady NeoAir a v tloušťkou 6,3cm by Vám měl stačit i na váhu 130kg, i když bych osobně raději volil bytelnější modely této značky. Řada NeoAir je speciálně odlehčená. U vyšších modelů jako Xtherm je tepelný komfort zvýšen použitím alu fólií.

    Veličina, která se stále častěji u karimatek udává je tepelný komfort. Tepelný odpor - R je fyzikální veličina, která vyjadřuje tepelně-izolační vlastnosti materiálu. Je přímo závislá na tloušťce materiálu a λ. Při dosahování co nejvyšší hodnoty R je cílem, aby tloušťka materiálu byla co největší a hodnota λ jednotlivých materiálů co nejnižší. Tepelný odpor R vyjadřuje odpor 1m2 materiálu proti prostupu tepelné energie při rozdílu teplot 1 K. Součinitel tepelné vodivosti λ vyjadřuje vlastnost materiálu vést teplo. Je to hodnota energie ve W, která projde materiálem tloušťky 1 m při rozdílu teplot 1 K mezi povrchy materiálu. Vysvětlivky: R = d / λ (m2.K.W-1); d – tloušťka materiálu (m); λ – Součinitel tepelné vodivosti materiálu (W.m-1.K-1)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.